T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Keçiören Şehit Arif Çakır Ortaokulu

Dilimiz Zenginlikleri Projesi Aralık 2023 Etkinlikleri

ŞEHİT ARİF ÇAKIR ORTAOKULU

“DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ” ARALIK AYI FAALİYETLERİ

 

“SÖZLÜK ÖZGÜRLÜKTÜR”

 

Projenin Amacı

“Dilimizin Zenginlikleri Projesi”,  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan bir projedir. “Dilimizin Zenginlikleri Projesi”,  öğrencilerin dilimizi daha iyi öğrenmelerini ve kullanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında, öğrencilere Türkçemizin zenginlikleri tanıtılmakta ve öğrenciler dilimizi daha etkili bir şekilde kullanmaları için teşvik edilmektedir.

Projenin Aralık Ayı Faaliyetleri

Aralık ayı içerisinde, proje kapsamında okulumuzda aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir· “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” tanıtım filmi öğrencilere izletildi.

·  Aralık ayı faaliyeti “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” öğrencilerle paylaşıldı.

·  Sınıflarda Yunus Emre şiirlerinden örnek okumalar yapıldı.

·  Yunus Emre Sözlüğü’nden seçilen örnek sözcüklerle pano çalışması yapıldı.

·  Öğrencilerden “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü”nden seçilecek en az üç kelimenin yer alacağı anlamlı bir cümle ve afiş oluşturmaları istendi. 

·  Oluşturulan en iyi cümle/ afişi seçmek için yarışma düzenlendiği bilgisi öğrencilere verildi.

·  Her sınıf için sınıfın en iyi cümlesi/afişi seçildi. 

·  Seçilen en iyi cümleler/afişler ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderildi.

 

Bu yarışma ile öğrencilerin, Yunus Emre’nin şiirlerindeki kelimeleri anlamlı bir şekilde kullanabilmeleri ve yaratıcılıklarını sergilemeleri hedeflendi.

Öğrenciler bu faaliyet sonucunda Yunus Emre’nin şiirlerini daha iyi anlamış, kelime dağarcıklarını zenginleştirerek yaratıcı metinler yazmada beceri kazanmışlardır. 

  “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” öğrencilerle paylaşıldı. Sözlükte, Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen  kelimelerin anlamı ve kökeni açıklanmaktadır. Öğrenciler, bu sözlük aracılığıyla Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimeleri daha iyi anlayabildiler.

Bu faaliyet;öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmelerini sağlamıştır.

13-12-2023

 

“Dilimizin Zenginlikleri projesi” kapsamında, aralık ayı faaliyetleri içerisinde okulumuzda “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü’nden seçilen en az üç kelimenin yer aldığı anlamlı en iyi cümle/afiş oluşturma yarışması düzenlendi. Yapılan afişler arasından okulumuzun en iyicümlesi/afişi belirlenerek ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderildi. Yarışmaya katılan diğer afişler ise okulumuzun panolarında sergilendi.

15-12-202315-12-202315-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2023 - Güncelleme: 15.12.2023 14:56 - Görüntülenme: 1881
  Beğen | 3  kişi beğendi